Taalkundenieuwtjes

Blijf op de hoogte!

DRONGO talenfestival 2018

Op vrijdag 9 en zaterdag 10 november 2018 vindt aan de Radboud Universiteit in Nijmegen de zevende editie van het DRONGO talenfestival plaats. Op dit festival komen taalprofessionals en taalliefhebbers bij elkaar tijdens talrijke activiteiten. Je kunt lezingen of workshops/spoedcursussen bijwonen, deelnemen aan debatten, in gesprek gaan met bedrijven en andere instellingen in de taalsector, én je kunt diverse labs bezoeken met 'live wetenschap'. Doe inspiratie op voor jouw werkstuk, verdiep je in actuele taalvraagstukken en beleef een leuk dagje uit! Kijk voor meer informatie, het volledige programma en tickets op de festivalwebsite

Week van het Nederlands 6 t/m 13 oktober 2018

Zaterdag 6 oktober start de week van het Nederlands met als thema 'Iedereen aan het woord'. Een week lang staat onze taal in de schijnwerpers en worden er allerlei activiteiten georganiseerd om de veelzijdigheid van het Nederlands te vieren. Natuurlijk biedt de Week van het Nederlands jou ook extra mogelijkheden om inspiratie op te doen voor jouw profielwerkstuk. Op deze website vind je een overzicht van alle activiteiten! 

6 juli: Kennisclips over de Nederlandse taal en cultuur

Wil je weten hoe het is om Nederlands te studeren? Heb je een brede interesse in de Nederlandse taal en cultuur? De opleiding Nederlandse Taal en Cultuur van de Universiteit Utrecht heeft een serie van zeven kennisclips ontwikkeld over actueel onderzoek in de Neerlandistiek, bijvoorbeeld over taalvariatie door de eeuwen heen, over taalverschillen binnen het Nederlands taalgebied en over de relatie tussen meertaligheid en identiteitsvorming. In de clips komen ook alumni aan het woord: ex-studenten van de opleiding Nederlands. Zij kunnen je meer vertellen over beroepsperspectieven. Nieuwsgierig geworden? Bezoek dan het YouTubekanaal of bekijk de pagina Kennisclips*. 

 

*In de hieronder aangekondigde collegereeks 'Grote Vragen van het Nederlands' zal ook, direct of indirect, worden aangesloten bij de kennisclips. Check het programma van de collegereeks om te ontdekken wat jou interesseert! 

4 juli 2018: Zelf college aan de Universiteit volgen? Dat kan!

Vanaf komend najaar organiseert de Universiteit Utrecht de nascholingsreeks 'Grote Vragen van het Nederlands'. De reeks bestaat uit vier colleges die worden verzorgd door docenten van de opleiding Nederlands. Met thema's als diversiteit, identiteit en geletterdheid zijn de colleges niet alleen interessant, maar ook maatschappelijk relevant. Dus houd jij van taal en van lezen? Wil je ontdekken hoe het is om onderwijs te volgen aan de Universiteit? Of ideeën opdoen voor je profielwerkstuk (leerlingen) of lessen Nederlands (docenten)? Meld je dan aan voor (een van) de vier colleges! Hier vind je meer informatie. 

19 april 2018: Nieuw thema en nieuwe toolkit op de website!

Kies een origineel onderwerp voor jouw profielwerkstuk en verdiep je in de naamkunde! Welke motieven bepalen de voornaamkeuze van ouders? Waarom vinden we de ene naam mooier dan de andere? Welke namen van producten verkopen het best? Bekijk de themapagina voor goede ideeën en download de bijbehorende toolkit! Treed zo in de voetsporen van universitair onderzoeker dr. ir. Gerrit Bloothooft, die al zeker twintig jaar onderzoek doet naar namen in Nederland!

6 april 2018: Profielwerkstuk Taalkunde in het nieuws!

Neerlandistiek, het online tijdschrift voor taal- en letterkundig onderzoek, publiceerde een artikel over Profielwerkstuk Taalkunde. Je leest het hier!

5 April 2018: Wat iedereen moet weten over meertaligheid

Meertaligheid in Nederland is eerder regel dan uitzondering. Om optimaal van die meertaligheid te kunnen profiteren, is toegankelijke kennis over alle aspecten die ermee samenhangen een vereiste! Hier vind je in ieder geval al 10 cruciale inzichten over meertaligheid en taalverwerving! Wil je meer weten? Bekijk dan de themapagina of download de bijbehorende toolkit

21 februari 2018: De Internationale Dag van de Moedertaal

Op 21 februari werd wereldwijd de Internationale Dag van de Moedertaal gevierd. Wat is de rol van de moedertaal bij het leren van een tweede taal eigenlijk? Aan de Universiteit Utrecht wordt op dit moment gewerkt aan een 'app' die docenten kan helpen een tweede taal te onderwijzen! Meer informatie vind je hier. Als je geïnteresseerd bent in dit thema, kan je ook de Toolkit Tweedetaalverwerving downloaden! 

Februari 2018: Talen voor Nederland

Download
De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) heeft een rapport uitgebracht over de omgang met en de positie van talen in Nederland. De Nederlandse samenleving is een meertalige samenleving. Om meertaligheid volledig te benutten is verstandig en efficiënt taalbeleid nodig. Dit rapport doet een voorzet met enkele praktische aanbevelingen. Handig voor jouw profielwerkstuk over meertaligheid en/of taalbeleid!  Je kunt het KNAW-rapport via onderstaande button downloaden.
Talen voor Nederland.pdf
Adobe Acrobat document 843.0 KB

3 februari 2018: Nominatie voor Profielwerkstuk Taalkunde

Op zaterdag 3 februari vond in Utrecht De Grote Taaldag plaats: een taalcongres met lezingen van taalwetenschappers uit binnen- en buitenland. Aan het einde van de dag werd tijdens het Taalgala de LOT Populariseringsprijs uitgereikt: een prijs voor taalkundigen die hun onderzoek toegankelijk maken voor een breed, niet-taalkundig geschoold publiek. Profielwerkstuk Taalkunde was één van de drie genomineerden! De prijs werd uiteindelijk toegekend aan taalwetenschappers Sharon Unsworth en Gerrit Jan Kootstra van de Radboud Universiteit Nijmegen. Zij gaan een animatiefilmpje ontwikkelen over meertaligheid voor leerlingen en leerkrachten van de basisschool. Profielwerkstuk Taalkunde wenst hun veel succes!

29 en 30 september 2017: DRONGO talenfestival

Op vrijdag 29 en zaterdag 30 september 2017 vond in het Beatrixgebouw in Utrecht het jaarlijkse DRONGO talenfestival plaats: hét talenfestival van Nederland en Vlaanderen. Lees hier een verslag!